Facoltà di Scienze
Il Prof. Juan Cegarra Rosique (CEBAS-CSIC, Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura, CSIC, Spain) terrà a partire dal giorno lunedì 18 giugno 2012 una serie di seminari sul compostaggio dei residui di lavorazione dell’olio di oliva con il seguente calendario:
Lunedì 18 giugno, ore 17.00, Cittadella di Monserrato Aula 1:
I. IMPORTANCE OF OM IN SOILS Effects of OM in soils Origin and characteristics of soil organic matter. Humic substances
Martedì 19 giugno, ore 10.00, Cittadella di Monserrato Aula 1:
II. OLIVE OIL PRODUCTION, GENERATION AND CHARACTERISTICS OF OLIVE-MILL WASTES Importance of the production of olive oil in Mediterranean countries Industrial methods employed for olive oil extraction Characteristics and disposal of olive mill wastes: alperujo (AL) and alpechin (OMWW)
Mercoledì 20 giugno, ore 10.00, Chiostro del Carmine – Oristano - Aula 3T:
III. AN OVERVIEW OF THE COMPOSTING PROCESS Approach to the process and technical methods employed Factors affecting composting
Giovedì 21 giugno, ore 10.00, Cittadella di Monserrato Aula 1:
IV. COMPOSTING AL AND MAKING ORGANIC FERTILIZERS Co-composting AL with low rates of other wastes. Pilot plant experiments Co-composting AL with animal manures. Pre-industrial assays Disposal of a liquid animal proteinaceous waste by its co-composting with AL Extracting soluble organic matter from AL composts to make organo mineral liquid fertilizers
Venerdì 20 giugno, ore 10.00, Chiostro del Carmine – Oristano - Aula 3T:
V. ENHANCING SOIL FERTILITY AND PLANT GROWTH BY ADDING OLIVE-MILL WASTE FERTILIZERS Cultivation of ryegrass in growth chamber conditions.
Cultivation of pepper in greenhouse conditions.
Successive crops of horticultural plants: Radish, Lettuce and Bean (greenhouse conditions)
Lunedì 25 giugno, ore 10.00, Cittadella di Monserrato Aula 1:
VI. CONCLUSIVE REMARKS
Prof. Guido Alberti
Università di Cagliari
Complesso Universitario
09042 Monserrato (Italy)
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